Как се купуват коли

Какво е важно да знаем за внос на коли от Америка?

Какво е важно да знаем за внос на коли от Америка?
315Показвания
3.5
(2)

Все повече хора са изкушени от възможността да закупят автомобил от САЩ. Това е напълно разбираемо – пазарът отвъд океана е огромен и предлага избор от много модели, които не се предлагат на европейския пазар.

Разбира се, основната причина за големия интерес към вноса на коли от Америка е финансовата част на нещата. В значителен процент от случаите, цените на превозните средства, доставени от САЩ до България, са изключително атрактивни, като разликата в цената спрямо еквивалент, закупен от ЕС, може да бъде наистина значителна.

Както може да се очаква, покупката на кола от Америка не е никак лесна задача. Традиционната разходка за оглед и тестдрайв до Горубляне и последващо минаване през КАТ са като разходка в парка спрямо процедурата по закупуване на мечтания автомобил от САЩ.

Ако сте решили да предприемете подобна стъпка, нашият съвет е да се заредите с търпение и да се запознаете с подробностите на процедурата, които сме синтезирали по-долу. 

Какъв е размерът на дължимите данъци, такси и налози при внос?

Търговските отношения между САЩ и ЕС са строго определени. Това значи, че лесно можете да изчислите колко би струвал вносът на кола от Америка, използвайки текстовете в Комбинираната номенклатура на ЕС. Най-общо погледнато, възможните разходи при внос на автомобил от страна извън ЕС, включително Америка, са следните: 

  • Такси покупка
  • Паркинг
  • Товарене и укрепване
  • Международен транспорт
  • Застраховка
  • Терминални такси
  • Разтоварване в България
  • Деконтейнеризация
  • Митническо представителство
  • Мито – 10%
  • ДДС – 20%
  • Комисион на фирма-посредник (при използване услугите на такава)

Важно е да се отбележи, че част от разходите могат да варират спрямо конкретния автомобил – характеристиките са определящи.

Нека вземем за пример моторни превозни средства, дефинирани в Комбинираната номенклатура като „Пътнически автомобили и други автомобилни превозни средства, включително товаропътнически и състезателни автомобили“ (позиция 8703 от КН). Ставката за митото на нови и употребявани екземпляри е фиксирана на 10% (при внос на коли от страни извън ЕС в България). Към тази позиция спадат болшинството от коли внос от Америка.

Ако предприемете внос на автомобил, спадащ към категорията „Автомобилни превозни средства за транспорт на стоки“ (позиция 8704 от КН), тогава митото зависи изцяло от два параметъра на конкретния автомобил: ходов обем на двигателя и максимално допустимо общо легло. Ставката в този случай варира между 10% и 22%.

Какъв е размерът на дължимите данъци, такси и налози при внос?

Дължим данък върху добавената стойност при внос на автомобил в България

Ставката на ДДС при внос на автомобил в страната от държави извън Европейския съюз е фиксирана на 20%. Важно е да се отбележи, че данъчната основа за начисляване на ДДС включва и дължимото мито за съответния автомобил, в случай че такова е дължимо. При внос на коли от някои конкретни страни е възможно да не се дължи мито, но САЩ не е сред тях. Импортираните оттам автомобили се обмитяват.

След пристигане на автомобила на територията на страната се заплащат митническите такси и дължимият ДДС. В противен случай колата няма да бъде освободена от митническите власти. Налозите следва да бъдат платени по банков път от вносителя на автомобила (неговият бъдещ собственик – физическо или юридическо лице) или от упълномощено лице. 

Определяне на стойността на коли внос от Америка

Митническата стойност на внесените автомобили се базира върху тяхната реална договорна стойност. Т.нар. действително платена цена е сумата, платена от купувача на продавача, включително всички останали суми, съпътстващи продажбата. Тези суми включват:

В момента на приемане на митническата декларация се определя и реалната митническа стойност на автомобила, който предстои да бъде внесен от Америка.

При съмнение, породено в служителите на агенция „Митници“, относно недействителна декларирана стойност, те имат право да използват типа и характеристиките на превозното средство, както и съпътстващите го документи, за определяне на реалната му стойност.

В отделни случаи това не е възможно – при такъв сценарий са предвидени допълнителни разпоредби, които да решат проблема. 

Кои са документите, необходими за осъществяване на внос на кола от САЩ?

При осъществяване на внос на кола от Америка в България е необходимо подадената митническа декларация да бъде прилежно попълнена и съпътствана от всички останали документи, свързани с вноса на превозното средство, попадащо под митнически режим. Тези документи включват:

  • Договор за покупко-продажба;
  • Транспортни документи – разписки, фактури, застраховки и други съпътстващи разходи;
  • Фактура (при наличие на такава – в случай, че продавачът е физическо лице, той не може да издаде фактура);
  • Оригинален регистрационен талон на автомобила от държавата на закупуване (отнася се единствено за употребявани моторни превозни средства). 
Кои са документите, необходими за осъществяване на внос на кола от САЩ?

Допълнителна информация, свързана с вноса на коли от Америка

Необходимо е да предвидите допълнителни разходи, свързани с вноса на кола от САЩ.

На първо място, трябва да се има предвид придвижването от пристанището непосредствено след освобождаване от митницата, тъй като автомобилът не може да се движи на собствен ход без регистрация. Изключение правят автосалоните, които често разполагат с абонаментен служебен комплект временни номера, които могат да бъдат поставени на всеки автомобил внос от Америка в рамките на валидността им – 12 месеца.

Голяма част от колите внос от САЩ имат технически несъответствия с приетите в ЕС стандарти, като например задните стопове и пътепоказателите, които нерядко представляват общ светлинен блок. Ето защо е необходимо да бъде преминат т. нар. „технотест“ – хомологация на пътни превозни средства. След тази процедура автомобилът получава сертификат, с който може да бъде регистриран в КАТ. 

Ако сте взели решение за покупка на автомобил от САЩ, непременно потърсете опитен посредник в лицето на фирма, специализирана в търсене, закупуване и внос на автомобили от страни извън ЕС.

Запознайте се предварително с ценовите ставки за транспорт. Контейнерният превоз няма точно фиксирани ценови нива и транспортът може да струва много повече или по-малко от предвиденото в зависимост от това колко е голям автомобилът, който трябва да бъде натоварен, както и пристанището, откъдето ще поеме на пътешествие отвъд океана.

Не на последно място, проверете превозното средство, което купувате. Освен валидни документи (clean title), историята на конкретния автомобил винаги може да бъде проследена. Лесен начин да получите досие на колата внос от САЩ е да се регистрирате в нашата платформа.

Освен това, на нашия сайт – Bid Export – можете да се включите в наддаване за коли внос от Америка. Просто трябва да се регистрирате и да следите кога има търгове.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 3.5 / 5. Vote count: 2

No votes so far! Be the first to rate this post.

Bid Export
авторътBid Export

Вашият коментар