Как се купуват коли

Колко струва регистрация на кола от чужбина?

Колко струва регистрация на кола от чужбина?
119Показвания
0
(0)

Пазарът на превозни средства в България е различен от действителността в повечето от останалите страни-членки на ЕС. Съотношението на продадени нови автомобили спрямо новорегистрираните употребявани автомобили, внесени в страната, е с огромен превес в полза на „втората употреба“.

Повечето хора са наясно с този факт, като причините за тази реалност са няколко:

  • покупателната способност на населението;
  • доходите; и
  • данъчната политика на страната.

Дори при известно подобрение в настоящата ситуация, пазарът на употребявани автомобили ще продължи да доминира в България. Във връзка с това, всички евентуални купувачи на употребявани автомобили нов внос следва да бъдат наясно с разходите, свързани с подобна придобивка.

И сега идва въпросът, „Колко струва регистрация на кола от чужбина?“

За да бъде направена точна калкулация на разходите по регистрацията на автомобил, внесен от чужбина, или такъв, закупен у нас директно от предишен собственик, е необходимо да бъдат уточнени всички подробности около механизмите на придобиване, както и на самите автомобили.

Нека ги разгледаме подробно.

Придобиване и пререгистрация на кола с валидна българска регистрация

При закупуване на автомобил втора употреба, който вече е регистриран у нас, новият собственик следва да заплати разходите по нотариалното прехвърляне на собствеността, които включват:

  • Нотариална такса, която се определя на база стойността на сделката (не по-малко от 30 лева);
  • Местен данък за придобиване (определя се от съответната община, обикновено е между 2% и 2,5% от стойността на сделката);
  • Удостоверение за застрахователна стойност (застрахователна оценка) – 20-30 лева.

За да бъде прехвърлена собствеността при нотариус, старият собственик следва да предостави документи: 1) за активна застраховка Гражданска Отговорност, 2) талон за валиден Годишен Технически Преглед, 3) както и за платен годишен данък на автомобила.

След нотариалното прехвърляне, новият собственик е длъжен да пререгистрира автомобила в законоустановен срок – до 30 дни от датата на договора за покупко-продажба. В случай, че и двете страни по сделката са от една и съща административна област, купувачът има възможност да заплати такса от 11 лева при нотариуса, който превежда сумата на МВР по електронен път. По този начин номерата на автомобила остават същите и се издават единствено нови регистрационни талони.

Купувачът има право да извърши смяната на място в КАТ, както и да плати за нови регистрационни табели, при желание от негова страна. Издаването на нови регистрационни табели и талони в КАТ струва 54 лева. В случай, че автомобилът не е оборудван по изискванията на КАТ, новият собственик трябва да набави авариент комплект, състоящ се от аптечка, светлоотразителен триъгълник, пожарогасител и светлоотразителна жилетка (на обща стойност между 40 и 60 лева).

Придобиване и пререгистрация на кола с валидна българска регистрация

Регистрация на автомобил, внесен от държава-членка на Европейски Съюз

Първоначалните регистрации на автомобили нов внос са най-много. Основните страни на произход, предпочитани от вносители на употребявани моторни превозни средства у нас, са Италия, Германия, Австрия, Франция, Белгия и Испания. Тъй като всички те са част от ЕС, процедурите и разходите по регистрации на коли, внесени оттам, са еднакви. Много клиенти се интересуват колко струва регистрацията на употребяван автомобил, внесен от Европа, и получават тази информация едва в момента на договаряне на цената.

Това са всички дължими такси при регистрация на автомобил нов внос от ЕС:

  • Екотакса. За леки автомобили с по-малко от 8 места и обща допустима маса, по-ниска от 3,5 тона, дължимата сума е между 125 и 308 лева, в зависимост от възрастта на автомобила;
  • Регистрация в КАТ. Общите такси по издаването на нови регистрационни талони и табели възлизат на 54 лева;
  • Сключване на задължителна застраховка Гражданска Отговорност. Започва от около 200 лева за 1 година, като повечето застрахователни компании дават възможност полицата да бъде заплатена на 2 или 4 вноски;
  • Авариен комплект по изисквания на КАТ. Цената му е между 40 и 60 лева;

Колко струва регистрация на кола, внесена от страни извън Европейския съюз?

Въпреки непрестанното предлагане на автомобили, внесени от ЕС, все повече хора обръщат поглед към пазари, които доскоро се считаха като нетипични дестинации за търсене на автомобил, или най-малкото като недостъпни такива.

Интересът към внос на коли от държави като САЩ, Канада и Обединените арабски емирства (Дубай) се засилва. По тази причина, нужно е да бъде внесена повече яснота относно съпътстващите разходи.

Ето какви са дължимите такси при регистрация на автомобил, внесен от страни, които не членуват в ЕС:

  • Мито. Когато се дължи мито при внос на автомобил (има възможни сценарии, при които мито не е дължимо, като преференция, например), то обикновено е в размер на 10% (за леки автомобили – нови или втора употреба) от стойността на автомобила по фактура (или по договор за покупко-продажба – в случай, че продавачът е физическо лице и няма налична издадена фактура);
  • ДДС. Данък добавена стойност е дължим винаги, когато произходът на внасяния автомобил е страна извън Европейския съюз. Важно е да се отбележи, че ДДС се начислява на база сбор от покупната цена на автомобила, митото, както и разходите по транспорт;
  • Технотест. В много от случаите, когато се внася автомобил от държава, която не е членка на ЕС, е необходимо да бъде премината процедура по хомолация. Така нареченият „технотест“ се предлага от няколко фирми на територията на страната. Процедурата за повечето леки автомобили струва под 1000 лева.
Колко струва регистрация на кола, внесена от страни извън Европейския съюз?

Допълнителни разходи след покупка и регистрация на кола, внесена от чужбина

Преди покупка на употребяван автомобил е необходимо да калкулирате и съпътстващите подобна придобивка разходи. След закупуване, прехвърляне на собствеността и регистрация, остават редица важни стъпки:

  • Сключване на застраховка Каско. Много собственици на новозакупени автомобили предпочитат да застраховат собствеността си срещу кражби и щети. Застраховката Каско може да бъде платена на вноски. Цената на застрахователната полица зависи от множество фактори и обикновено представлява определен процент от застрахователната му стойност;
  • Обслужване. Дори при малко употребяваните автомобили е наложително да бъде преминат обстоен преглед, последван от обслужване на основните възли и агрегати – ангренажен комплект, масла, филтри, спирачна система, гуми;
  • При регистрация на лек автомобил, внесен от чужбина, не е необходимо да бъде преминат Годишен Технически Преглед. Стикер за ГТП с едногодишна валидност се залепя на стъклото на автомобила по време на техническата проверка в КАТ, която е част от процедурата по регистрация;
  • Често клиентите предпочитат да използват услугите на посредник при регистрацията на автомобила, тъй като това им спестява време. Таксата на професионалните регистратори обикновено е 100 лева, които включват разходите за регистрационни талони и табели. В случай, че собственикът на автомобила е физическо лице, е необходима нотариална заверка на пълномощното, с което регистраторът извършва цялата процедура от името на клиента;
  • Съществува възможност за избор на конкретен регистрационен номер, като таксите започват от 300лв за произволна комбинация от цифрите между 0 и 9. При номера с 4 еднакви цифри, таксата за такава регистрационна табела е 1500 лева.

На нашия сайт – Bid Export – можете да откриете над 150,000 употребявани коли и автомобили. Можете да поръчате и доклад или инспекция на автомобила. Той Ви дава информация за различни щети, проверка на всички течности, както и допълнителни снимки на колата. Проверката се извършва от наш специализиран механик, който отива на място.

Ако искате да получавате последните оферти за употребявани коли от САЩ на имейла си, можете да се запишете тук.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Bid Export
авторътBid Export

Вашият коментар