Търгове на автомобили

Kолко струва доставката на коли от САЩ до България?

Kолко струва доставката на коли от САЩ до България?
399Показвания
0
(0)

Пазарът на автомобили в Америка е един от най-големите в цял свят. Над 17 милиона чисто нови леки автомобила бяха продадени там през изминалата 2019-та година. Общият брой на превозните средства, движещи се по улиците и магистралите на САЩ, е близо 280 милиона.

Всичко това означава, че изборът на нови или употребявани автомобили е практически безкраен. Многообразието на различни марки, модели и типове превозни средства, както и отличните цени, са причините за небивал интерес към щатския пазар на превозни средства. Въпреки многото съпътстващи разходи, доставката на коли от САЩ до България винаги си струва.

Нека разгледаме детайлите, които ще внесат яснота по един често задаван въпрос – колко струват вносът и доставката на автомобил от Америка до България? 

Механизмът на покупка на автомобил от Америка

Вносът на автомобил от САЩ е само част от процедурата по неговото закупуване. Америка е необятна страна, съответно изборът на автомобил би следвало да бъде съобразен с неговата локация. Колкото по-близка е тя до голямо пристанище, толкова по-малко разходи ще имате при покупката.

Вътрешният транспорт може да струва скъпо, но ако локацията на автомобила, който желаете да закупите, е близка до пристанищата на Лос Анджелис, Ню Джърси или Маями, например, този разход ще е сравнително малък. Обичайно фирмите-посредници организират закупуването и транспортирането на превозното средство до крайната точка за натоварване в контейнер.

 Ние сме такава фирма и можем да Ви помогнем с всичко необходимо за това.

 След уреждане на всички формалности и приключване на митническите процедури, автомобилът ще отплава към Европа. Цените на контейнер варират спрямо типа на автомобила и размерите му, както и от началната точка на пътуване и крайната дестинация. За леки автомобили може да се обобщи, че цената варира между 1300 и 1800 долара. Тези суми включват единствено превоз по вода – всички митнически такси се заплащат отделно. 

Механизмът на покупка на автомобил от Америка
Cars Vs Cancer Benefit Car Show (North Henderson High School)

Основни дължими такси при доставка на кола от САЩ до България

Спрямо обичайния ред на процедурата, първите дължими разходи биха били за вътрешен превоз – от мястото на покупко-продажба до локацията за товарене. Освен самите транспортни такси, клиентът (или вносителят) заплаща и застраховка, както и евентуално такса за престой (съхранение на автомобила преди натоварване). Повечето посредници при вноса я наричат такса „гараж“.

Транспортът по море е сред основните разходи, съпътстващи доставката на кола от САЩ до България, но е важно да се спомене и застраховката, която е необходима.

При пристигането на автомобила в крайната точка за доставка, дължимите такси и разходи са свързани с обмитяване, освобождаване от митница и евентуален престой. Заплащат се и всички междинни и съпътстващи разходи, като товарни дейности, укрепване, терминални такси, деконтейнеризация.

Ако сте решили да използвате услугите на митнически агент или посредник, който извършва цялата операция като пълномощник, трябва да помните, че дължите договорените комисионни плащания за услугите им.

По отношение на налозите, свързани с вноса на автомобил в България от страна, която не е членка на ЕС, ситуацията е следната:

Дължи се мито в размер на 10% за леки автомобили (позиция 8703 от Комбинираната номенклатура на Европейския съюз), като за лекотоварните и товарните автомобили (позиция 8704 от Комбинираната номенклатура) ставката варира между 10 и 22%. Данъкът върху добавената стойност е фиксиран на 20%. За някои от другите страни-членки на ЕС тези стойности са различни. Нерядко ДДС е в по-малък размер или не се начислява въобще, що се отнася до автомобили в оригинален вид на възраст над 30 години.

Крайната сума на доставката на кола от Америка до България е относителна, но за автомобил, който струва 4 000 долара, например, може да се очаква, че до България същият ще излезе между 17 000 и 19 000 лева, в зависимост от таксите за контейнер и комисионите на агентите и посредниците. 

В отделно случаи вносът на автомобили касае екземпляри, които са негодни за употреба (коли със salvage title), чиято съдба основно е да послужат за резервни части. Ако сте като повечето клиенти, които предприемат внос на превозни средства за лично ползване или бизнес цели, то следва да се уверите, че желаният автомобил притежава валиден регистрационен талон, като така ще избегнете проблеми при регистрация в КАТ.

Задължителен набор от документи, които се изискват при внос на коли от Америка

Останалите документи, необходими за вноса на автомобил от САЩ, включват: 

  • Митническа декларация;
  • Фактура (при наличие на такава)
  • Транспортни документи;
  • Договор за покупко-продажба.

Необходимо е да имате предвид, че митническата стойност при вноса се определя на база покупната цена плюс разходите за транспорт до пристанище в България, както и всички останали съпътстващи разходи. Важно е още да се отбележи и това, че въпросната митническа стойност може да бъде възприета като недействителна, след което се прилагат допълнителни разпоредби от страна на митническите служители. В повечето такива случаи, служителите определят реалната стойност на база параметри и характеристики на превозното средство.

Задължителен набор от документи, които се изискват при внос на коли от Америка

Допълнителни разходи, свързани с регистрацията на автомобили, внесени от САЩ

Изключително важен момент от покупката на кола от Америка е тяхната нова регистрация на територията на България. За да бъде осъществена, автомобилът трябва да премине през хомологация – процедура, известна като „техностест“. В страната действат няколко компании, които предлагат тази услуга, като цените са приблизително еднакви –  за лек автомобил тя струва между 500 и 1 100 лева (ориентировъчен ценови диапазон).

В случай, че предприемете внос на кола сами, е нужно да следите сроковете и процесите, съпътстващи всяка стъпка от начинанието, тъй като причинено забавяне по веригата би резултирало в допълнителни разходи. За избягване на евентуални нередности и неспазване на срокове обикновено гарантират фирмите-посредници. Техният обичаен хонорар възлиза на сума от порядъка на 600 до 1 000 долара. Услугата включва съдействие при абсолютно всяка стъпка – от търсене и закупуване на автомобила, през доставката и обмитяването му, до преминаване през технотест. Обичайните дължими такси си остават за сметка на крайния купувач.

 Повечето купувачи избират специализирани посредници основно в случаи на закупуване на автомобил от аукциони като нашият сайт Bid Export.

 Преди покупката на автомобила е желателно да проверите историята му. Това е възможно чрез някоя от платформите, предлагащи достъп до т.нар. vehicle history report. Подобна проверка не струва много, но би могла да спести множество неприятни изненади на бъдещия собственик. Убедете се и в това, че превозното средство има clean title – това ще позволи регистрация в България.

Ние можем да Ви помогнем с всичко свързано с внос и доставка на кола от Америка до България.

Регистрирайте се на нашия сайт и станете собственик на мечтаната Ви кола още днес!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

No votes so far! Be the first to rate this post.

Bid Export
авторътBid Export

Вашият коментар